Reiniging

De meeste daken reinigen wij over het algemeen met heet water onder hoge druk. De volgende soorten vervuiling verwijderen wij hiermee moeiteloos:

• mossen en algen (groene aanslag)
• atmosferische vervuiling (zwarte aanslag)
• korstmossen (geel/ groene vlekken)

Na het reinigen van uw dakpannen spuiten wij het dak in met een anti- mos en algenmiddel. Hiermee wordt uw dak tot diep in de poriën gereinigd. Na het reinigen kunt u het dak op een nog betere manier beschermen door de pannen te impregneren (waterafstotend maken)

Dakpannen reinigen, waarom?
De groei van mos en algen tasten na verloop van tijd dakpannen aan. Wanneer de dakpannen niet op tijd schoongemaakt worden zullen de wortels van de micro organismen (zoals mos en alg) in de poriën van de dakpannen groeien. Dakpannen zullen beschadigd raken en lekkages veroorzaken. Door het regelmatig de dakpannen te reinigen kunt u dit voorkomen.

Dakpannen, levensduur en bescherming
De levensduur van een dakpan is – zonder bescherming – ongeveer 30 jaar, hierna moeten ze vervangen worden. Dit is vaak een kostbare aangelegenheid. Wanneer dakpannen wel beschermd zijn wordt de levensduur aanzienlijk verlengd, wat een hoop schoonmaken en kosten voor vervanging zal besparen.

Soorten dakpannen
Er zijn verschillende soorten dakbedekking; dakpannen, betonpannen, leipannen, shingles, golfplaten, riet. Als we over ‘dakpannen’ spreken zijn er feitelijk twee soorten; keramische dakpannen en betonnen dakpannen (betonpannen).

Keramische dakpannen
Keramische dakpannen worden al eeuwenlang gebruikt. Ze bestaan uit klei welke vervolgens gebakken wordt. Het is een eeuwenoude techniek welke teruggaat tot de Grieken en Romeinen. Het klei waar de dakpannen van gemaakt worden komt uit onze rivieren en is onuitputtelijk aangezien rivieren altijd klei aanmaken. Er zijn gewone keramische dakpannen of geglazuurde varianten. Glazuur beschermt de dakpannen tegen vuil, algen en mossen. Maar naar gelang de tijd vordert, zal ook het glazuur slechter worden waardoor de dakpannen alsnog vuil worden.

Betonnen dakpannen
Betonnen dakpannen bestaan minder lang. Ze zijn relatief goedkoper en groter dan keramische dakpannen. Ze worden ook wel sneldakpannen genoemd, gezien de grotere afmeting kunnen ze sneller gelegd worden.